top of page

TECHNIEK

ZONNEPANELEN

Boven de galerijen en/of balkons wordt standaard over een diepte van 2,00 m een overstek van PV panelen aangebracht. De ontwikkelingen op PV gebied staan niet stil. Een zonnepaneel van 2m2 levert momenteel (2021) ca 450 Wp af. Het aantal zonnepanelen is dus afhankelijk van het aantal bouwlagen toegewezen op de zonnepanelen. Rekenvoorbeeld: bij 3 bouwlagen zijn er weerszijden (galerij en balkon) 6 PV panelen a 450 Wp dus een totaal vermogen van 5400 Wp. Dit is ruim voldoende om aan de BENG eisen voor permanente nieuwbouw te voldoen (Bijna energie neutraal gebouw).

WARM WATER

Bij een moderne woning wordt 80% van het warme water gebruikt bij het douchen. Om die reden kiest Megaplex voor een efficiënte industriële warmtewisselaar op het douchewater welke 78% rendement heeft. Het overgrote deel van alle warmte wordt dus teruggewonnen en hergebruikt. Om die reden kan Megaplex af met een zeer compacte (50 L) boiler voor zowel keuken als badkamer tegen minimale energie- en onderhoudskosten. Door het ontbreken van een warmtepomp is er geen buitenunit nodig en geen geluidsoverlast.

WITGOED

Megaplex kiest voor keukenapparatuur van ATAG. Deze extreem zuinige aparatuur zorgt ervoor dat de woning ook daadwerkelijk duurzaam is niet alleen in de bouwfase maar ook in de gebruiksfase. De standaard Megaplex woning is voorzien van een o.a. een oven, koel/vrieskast, vaatwasser, wasmachine, inductie kookplaat met afzuigkap. Omdat de montage fabrieksmatig gebeurd en de inkoop grootschalig is is met de fabrikant een unieke 10 jaar garantie overeengekomen. Het compleet afleveren van een woning zorgt bij mutaties voor minder overlast en schade en voor een lager energie- en waterverbruik.

VERWARMING

Door de ver doorgedreven isolatie, goede kierdichting en compacte bouw heeft een Megaplex woning in ons klimaat bijna geen verwarming nodig. Vaak is de interne warmtewinst van verlichting, mensen en apparaten al voldoende om het comfortabel te houden. Om toch bij lange afwezigheid of extreme koude de woning comfortabel te kunnen houden wordt elk verblijfsgebied voorzien van electrische infrarood vloerverwarming (slechts 300 W per vertrek) met per vertrek een eigen thermostaat. De badkamer is een ander verhaal daar is vaak wat extra warmte gewenst. Dit gebeurd comfortabel door infrarood spiegelverwarming achter de forse spiegel. Dit geeft een comfortabele warmtestraling.

VENTILATIE

Elke Megaplex woning is voorzien van een centraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De ventilatie wordt op vocht en CO2 geregeld zodat er altijd voldoende ventilatie is maar bij afwezigheid niet onnodig veel energie gebruikt wordt door het ventilatiesysteem.  Door de warmteterugwinning wordt er altijd voorverwarmde of voor gekoelde lucht ingeblazen in de woon- en slaapvertrekken zodat er geen last van tocht is. Comfort met een grote C.

GLASVEZEL

In elke woning wordt een IPTC/Wi-Fi netwerk switch voorgemonteerd met een Wi-Fi AP en een IPTV Settop box. Hiermee kan snel internet en desgewenst digitale TV (Digitenne HD + WiFi) aangeboden worden.  Door  één centrale glasvezelaansluiting aan te vragen en hierop via een eigen netwerk de data  aansluitingen aan te vragen zijn de aansluitkosten zeer beperkt. Zowel de aansluit- als de periodieke kosten zijn hiermee lager dan bij separate aansluitingen per woning. De afrekening en bemetering (Ista) kan desgewenst  geheel verzorgd worden.

Techniek: Nieuws & updates
bottom of page